Accions i actes Gabriel Ferrater 1922 – 2022

L’Associació Gabriel Ferrater es va fundar a Sant Cugat del Vallès l’any 2017. Els seus compromisos són, fomentar els estudis sobre la vida i l’obra de Gabriel Ferrater; promoure i organitzar activitats per a donar a conèixer la seva vida i obra; incentivar l’escriptura de la poesia entre la gent jove; vetllar per a la bona marxa del Premi Gabriel Ferrater de Poesia i del Premi Gabriel Ferrater de Poesia a Secundària; donar visibilitat a la figura de Gabriel Ferrater a la ciutat de Sant Cugat i la resta de països catalans; promoure i organitzar activitats relacionades amb la poesia, amb especial atenció a la contemporània; vetllar pel llegat de Gabriel Ferrater i promoure la difusió i estudi de tots els seus treballs en el camp de la lingüística i de l’art.

Gabriel  Ferrater és un dels poetes més importants i influents de la literatura catalana. Un dels poetes europeus més rellevants de la segona meitat del segle XX  És un intel·lectual brillant i singular, un geni d’aquells que només apareixen rarament i que fan brillar les nostres lletres, però si exceptuem els àmbits purament literaris i lingüístics, és un personatge poc conegut i gairebé gens reconegut. L’Associació Gabriel Ferrater pretén capgirar aquesta situació.

Des de la seva creació, l’Associació Gabriel Ferrater s’ha implicat en la vida cultural de Sant Cugat organitzant diferents actes al voltant de la figura de Ferrater i la poesia en general; ha encarregat a la Maria Nunes la Ruta Literària Gabriel Ferrater; ha recolzat la promoció del Premi Gabriel Ferrater de Poesia i del Premi Gabriel Ferrater de Poesia a Secundària, entre d’altres accions. tot això amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Una de les últimes accions de l’Associació Gabriel Ferrater ha estat la creació, conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat i la Universitat Autònoma de Barcelona, del Premi “Pensar més” d’Assaig Jove Memorial Gabriel Ferrater, amb l’objectiu de la promoció del coneixement científic i el pensament crític entre els joves estudiants universitaris i investigadors, així com la difusió de la cultura en totes les seves manifestacions i, en particular, el foment de l’activitat literària per aconseguir fer arribar el coneixement a tota la societat.

Enguany, per celebrar el centenari del naixement de Gabriel Ferrater, alhora que el cinquantenari de la seva mort, l’Associació Gabriel Ferrater està organitzant un seguit d’actes, entre els quals cal destacar l’acció “Apadrina un poema

Apadrina un poema

Apadrina un poema és un espai creat al web de l’Associació www.gabrielferrater.cat/ on es penjaran comentaris i lectures de les poesies de Gabriel Ferrater per tal d’apropar-les al gran públic i donar una major projecció i visibilitat a la seva obra i figura, que és l’objectiu principal de l’Associació.

L’objectiu del projecte és de posar a l’abast del lector tota la poesia de Gabriel Ferrater comentada per personalitats significatives relacionades o interessades en l’autor i l’obra.

Els poemes de Ferrater tenen una empremta críptica ben característica que conté molts replecs i significacions que es mouen en capes concèntriques de sentit;  transcendeixen els fets que s’hi exposen amb una excepcional capacitat d’observació. Tant els comentaris com les lectures dels seus poemes ajudaran a que el lector tingui elements per poder fer la seva personal interpretació.

Algunes de les firmes que col·laboren a Apadrina un poema són: Vicenç Altaió, Joan Artigas, Lola Badia, Enric Bou, Mireia Calafell, Mita Casacuberta, Enric Cassany, Narcís Comadira, Jordi Cornudella, Meritxell Cucurella-Jorba, Josep M. Fulquet, Manuel Guerrero, Maria Isern, Oriol Izquierdo, Vicenç Llorca, Fina Masdéu, Dolors Miquel, Esteve Miralles, Dolors Oller, Francesc Parcerisas, Núria Perpinyà, Esteve Plantada, Marina Porras, Susanna Rafart, Sebastià Serrano, Víctor Sunyol, Joan Todó, Ester Xargay… entre molts d’altres. En aquests moments prop de 110 firmes estan preparant els seus comentaris i lectures.

Agraïm als hereus de Gabriel Ferrater el permís concedit per citar la seva obra, així com als autors i col·laboradors per la seva generosa participació i implicació en aquest projecte.

Exposició pintures Gabriel Ferrater

A la tardor, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i de la Biblioteca Gabriel Ferrater, s’inaugurarà l’exposició de les pintures de Gabriel Ferrater. La instal·lació es realitzarà a les sales de la Biblioteca Gabriel Ferrater.

Activitats

 Des del 2017 l’Associació Gabriel Ferrater ha estat organitzant actes, quinzenals, al voltant de la figura de Gabriel Ferrater i de la poesia en general. Aquest 2022, les activitats s’incrementen i se’n creen de noves.

  • Poetes després de Ferrater

Se celebraran cada últim dimarts de mes i alguns dels ponents confirmats són: Josep Pedrals, Narcís Comadira, Àlex Susanna, Lucia Pietrelli, Marta Pessarrodona, Anna Pentinat, Joan Vigo, Susanna Rafart, entre d’altres.

  • Grup de Lectura: Les dones i els dies

Se celebrarà el segon dimarts de més i alguns dels participants són: Esther Xargay, Josep Pedrals, Oriol Izquierdo, Dolors Miquel, Jaume C. Pons Alorda, Núria Perpinyà i Jaume Subirana.

  • Els Poetes de Ferrater

Se celebraran el primer dimarts de mes. Ponents confirmats a hores d’ara: Josep Maria Fulquet, parlarà sobre Robert Lowell;  Francesc J. Gómez, sobre Ausiàs March, Marcel Riera, parlarà de W. H. Auden i Josep Maria Jaumà, sobre T.S. Eliot.

Al final del 2022, l’Associació Gabriel Ferrater, haurà organitzat més de 50 actes diferents tots ells relacionats amb Gabriel Ferrater.

Així mateix, s’està treballant amb l’Ajuntament de Sant Cugat per fer un gran acte central d’homenatge, el dia 27 d’abril a Sant Cugat del Vallès.

Una acció més, impulsada per l’Associació Gabriel Ferrater és la recollida de signatures, a través de la plataforma change.org per demanar que es mantingui el nom del Mesón, referent cultural i històric de Sant Cugat. El Mesón era per a en Ferrater una segona casa i la càtedra on el seu talent i erudició brillaven i on desplegava tota la seva enorme i seductora potència intel·lectual. 

“Gabriel Ferrater és un dels màxims exponents de la poesia catalana de la postguerra. Sant Cugat va tenir el privilegi d’acollir-lo durant els seus darrers anys, període en què va participar molt activament en la vida associativa i cultural de la ciutat. L’Associació Gabriel Ferrater ha treballat de valent per preservar la seva memòria i ampli llegat literari, una tasca que encara prendrà més importància amb la commemoració d’aquest centenari.”                                                                                                     

Mireia Ingla, Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès 

“Gabriel Ferrater va ser un dels grans poetes referents de la història recent. Assagista, poeta, professor i matemàtic, Ferrater va passar els últims anys de la seva vida a Sant Cugat, posant la paraula al centre de la vida cultural i social de la ciutat. Ara que fa 100 anys del seu naixement, la ciutat segueix apostant per mantenir viva la seva essència, amb activitats i premis literaris per a tots els gustos i edats. Gràcies a l’Associació Gabriel Ferrater aquest any 2022 la ciutat serà del tot ferrateriana!”

Esther Madrona, Tinència d’alcaldia de Cultura,

Educació i Universitat, Esports, Joventut i Memòria Històrica.

Comparteix:

Twitter
Telegram
WhatsApp