Premi “Pensar més” d’Assaig Jove – Memorial Gabriel

Dimecres dia 3 de de novembre, es va presentar el Premi “Pensar més” d’Assaig Jove – Memorial Gabriel.

La roda de premsa va anar a càrrec de Mireia Ingla i Mas, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès;  Joan Tres Arnal, president i fundador de l’Associació Gabriel Ferrater, I  Francisco Javier Lafuente Sancho, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Us podeu descarregar el dossier de premsa del premi aquí i les bases de participació aquí

El Premi “Pensar més” d’Assaig Jove Memorial Gabriel Ferrater està dedicat a la figura intel·lectual de Gabriel Ferrater, i al llegat que ens ha deixat la seva obra literària i el seu pensament, i vol ser un homenatge a l’esforç que va esmerçar per ajudar els poetes, els alumnes i els lectors més joves a “pensar més”. Amb aquest guardó, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Associació Gabriel Ferrater i la Universitat Autònoma de Barcelona volen promoure l’escriptura i el pensament crític entre els joves (escriptors, estudiants universitaris i investigadors) interessats per qualsevol branca del saber, i així contribuir a desenvolupar l’escriptura científica, la intel·ligència i la imaginació, tal com va fer Gabriel Ferrater en els seus textos, les seves conferències i les seves lliçons universitàries.

Mireia Ingla i Mas, va destacar que la creació del Premi “Pensar més” d’Assaig JoveMemorial Gabriel Ferrater s’emmarca en les polítiques culturals de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, així com amb la reivindicació de la figura de Gabriel Ferrater.

L’alcaldessa també va destacar que Ferrater va ser una persona molt implicada en la vida cultural de Sant Cugat, però també algú que es va bolcar en ajudar les joves generacions a escriure, a pensar, a crear: ‘De fet, és difícil definir la seva activitat cultural o literària’ ha explicat, ‘perquè va tocar molts camps del saber: va escriure, va ser crític literari, d’art, va fer de pintor, també va ser traductor, va fer de professor. Un eclecticisme del qual poques persones poden presumir, i que va posar al servei de les noves generacions d’aquell moment per animar-les, simplement, a una cosa: a exercitar la ment, a pensar, a ser crítiques amb allò que els envoltava.’

Mireia Ingla també va referir a com la pandèmia ha reforçat la importància dels moments d’introspecció, de llegir, de pensar i reflexionar, d’aprendre per nosaltres mateixos en un món que cada vegada va més accelerat. En aquest sentit, ha apuntat que el llegat de Ferrater pot cobrar més vida que mai en aquest context, i que les seves lliçons ens poden resultar molt útils de cara a la societat que haurem d’impulsar en un futur no gaire llunyà.

Joan Tres Arnal, va explicar que un dels principis fundacionals de l’Associació Gabriel Ferrater és donar a conèixer l’obra i la personalitat intel·lectual de Gabriel Ferrater perquè ell va contribuir, no només a transformar la poètica del darrer terç del segle XX també la crítica literària i la lingüística. Va tenir una mentalitat oberta a totes les branques del saber: va estudiar ciències exactes,  va ser pintor, va ser crític d’art, crític literari va traduir textos assagístics de Kafka, Hemingway o Beckett, va treballar de lector editorial, va fer cursos de literatura catalana a la UB i gramàtica,  lingüística i crítica literària  a la UAB. D’aquí neix el Premi i ha volgut agrair a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona la seva implicació i les facilitats per poder tirar endavant el premi.

Francisco Javier Lafuente Sancho va voler valorar i emfatitzar el paper de Gabriel Ferrater com a professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB en els seus inicis a la ciutat de Sant Cugat del Vallès. Ha destacat, així mateix, el treball conjunt entre totes tres institucions, les quals tenen interessos comuns, entre d’altres l’objectiu d’enfortir la dimensió cultural de la societat.

 

 

Comparteix:

Twitter
Telegram
WhatsApp